Batuk yang biasanya akan sembuh dalam masa tiga minggu

Tubuh manusia mempunyai sistem pertahanan yang menentang gangguan dari luar. Salah seorang daripada mereka adalah batuk. Batuk adalah tindakbalas semulajadi badan dilakukan untuk melepasi mukus itu atau menyebabkan kerengsaan, seperti habuk atau asap, demikian keluar dari saluran pernafasan kita.
Batuk yang biasanya akan sembuh dalam masa tiga minggu dan tidak memerlukan rawatan. Keberkesanan ubat batuk masih tidak sepenuhnya terbukti. Concoctions buatan sendiri seperti madu dan lemon boleh membantu melegakan batuk ringan dan pengobatan herbal.
Jenis-jenis batuk
Jenis-jenis batuk termasuk batuk yang kering dan batuk kahak begitu. Penunjuk awal adalah biasanya merupakan batuk kering gatal-gatal di tekak yang mencetuskan batuk. Batuk tanpa kahak biasanya berlaku apabila saluran pernafasan di tekak dan atas mengalami keradangan.
Otak menganggap bengkak dalam tekak dan saluran pernafasan bahagian atas sebagai syarat yang asing dan cuba untuk mengeluarkannya dengan batuk yang. Oleh yang demikian, selsema atau flu boleh mencetuskan batuk. Dalam kes batuk, kahak begitu tepat adalah sangat berguna kerana ia akan menghasilkan kahak dari saluran paru-paru.
Doktor penasihat
Jika anda batuk lebih tiga minggu disebabkan oleh jangkitan virus atau jika batuk anda bertambah buruk lagi, konsultasikanlah ke doktor. Begitu juga, jika anda mempunyai kesukaran bernafas, sakit dada, batuk dengan atau berdarah, dengan serta-merta berunding dengan doktor.
Anda akan dirujuk kepada pakar paru-paru dan pernafasan Jika doktor anda tidak pasti tentang punca. Doktor boleh mengesyorkan peperiksaan berikut:
Mengambil sampel kahak anda untuk menentukan jenis-jenis antibiotik yang diberi.
X-rays dada untuk menyemak sama ada anda mempunyai jangkitan dalam paru-paru.
Spirometri (menarik dan menghembus nafas melalui tiub yang disambungkan ke enjin) untuk menyemak sama ada anda mempunyai penyakit saluran pernafasan.
Untuk ujian alahan untuk menyemak sama ada anda batuk disebabkan sesuatu yang mencetuskan hama alahan, sebagai contoh.
Punca-punca batuk
Jangkitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh virus adalah punca utama bagi kebanyakan orang yang akan batuk. Selain jangkitan, punca-punca batuk termasuk:
Jangka panjang berulang lagi penyakit seperti asma, bronkitis kronik (COPD) atau bronkitis yang kronik.
Rinitis alahan, seperti alahan kepada debunga (demam hay).
Refluks Gastroesofagus penyakit disebabkan oleh kerengsaan dan kudis disebabkan oleh asid dalam perut.
Walaupun jarang berlaku, faktor-faktor di atas masih boleh menjadi satu gejala awal penyakit yang boleh menyebabkan batuk.
Batuk yang berpanjangan boleh menjadi tanda jangkitan saluran pernafasan yang lebih serius. Konsultasikanlah ke doktor jika anak anda mengalami batuk yang teruk dan gagal untuk mengambil kira supaya rawatan boleh dilakukan dengan serta-merta.
Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s